Den Europæiske Rødmus som Forsøgsdyr
(Clethrionomys glareolus, Schreber - 1780)

English version

Biologi
Zoonoser
Fangst og pasning
***
Adfærd i fangenskab
Introduktion til Stereotypisk adfærd
Stereotypisk adfærd hos rødmus
***
Kronologi mht udviklingen af dyremodellerne
Potentiel dyremodel for Type 1 og Type 2 diabetes.
Potentiel dyremodel for Depression og Anxiety
Potentiel dyremodel for epilepsi-lignende anfald
Relaterede patenter / patentansøgninger
***
Tidligere/nuværende brug i forskningen.
***
Litteratur og links
Billeder af rødmus

***

De fleste af de ovennævnte kapitler er sammen med udvalgte uddrag og kapitler fra min 2012 PhD-afhandling blevet brugt som basis for fem engelsksprogede lærebøger. De er primært beregnet som hjælp og inspiration til speciale- og PhD-studerende indenfor biologi og medicin og er alle tilgængelige i PDF og EPUB versioner via www.saxo.com.

 

Introduktion til bøgerne:

"The bank vole as experimental animal" og "Student's guide to Diabetes" er begge "state of the art" indenfor deres respektive felter, og der vil bestemt også være noget at hente for selv erfarne forskere med interesse i at få et grundigt overblik på områderne.

Bogen om rødmus som forsøgsdyr indeholder også et ganske praktisk kapitel om etik i.f.t. forsøgsdyr (et rent "bør læses og kunnes på ryggraden", hvis du tænker på at indlevere dit eget manuskript inden for forsøgsdyrsområdet). Min fremstilling af diabetes vil også gøre det nemmere for dig at beherske din naturlige entusiasme, næste gang du hører eller læser om et nyt "gennembrud" indenfor diabetesområdet.

Bogen "Student's guide to Epilepsy" belyser bl.a. de mange komplikationer, som for det meste nedtones. Sagen er, at der stadig er mange ting, man ikke ved om epilepsierne, og at der er langt mellem de store landvindinger. De bedste lægemidler idag er eksempelvis ikke specielt bedre end de almindeligt brugte for 100 år siden, og forskerne kan ikke engang blive enige om definitionerne på de forskellige benævnelser for epileptiske anfald. Fejlagtige diagnoser er også ret almindelige, men på den anden side vil mange patienters anfald holde op af sig selv uden behandling.

Du vil finde det samme problem i.f.t. at definere det basale grundlag i min "Student's guide to Animal Stereotypies", som er en kortere oversigt, baseret på mine 15 års erfaring som deltidsforsker og ivrig læser af diverse publikationer indenfor området. Her er problemet imidlertid, at der er så få forskere, som er interesseret i at gøre en eksperimentel forskel, men på den anden side betyder det også, at det skulle være rimelig let for en nybegynder selv at gøre en forskel.

"Student's guide to Animal Models" leverer en basal og "no-nonsense" introduktion til brugen af dyr som forsøgsobjekter og som middel til at nå et mål. Du finder heri faktuel information og et totalt fravær af forstyrrende billeder af små hundehvalpe eller aber med kronragede hoveder og metalpinde stikkende ud i interessante vinkler.

plingohuttest plyttelyt

Opdateret 1. april, 2016.

Bryan Schønecker er forfatter til teksten og ansvarlig for indholdet.

Kontakt via email: "bryan" snabel-a "clethrionomys.info"